hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Kakelugn kamin elller öppen spis?

By • feb 8th, 2018 • Category: Boende, Energi, Hus
(Last Updated On: 8 februari, 2018)

Ska du välja en öppen spis, kakelugn eller kamin?

Öppen spis
En väl installerad öppen spis är reltivt lätt att elda utan att det ryker in. Är det dessutom lagom drag så hinner du njuta ett bra tag av värmen och mysfaktorn.

Öppen spis: snabb strålvärme, ingen eftervärme, 5-12% verkningsgrad.
Öppen spis med insatskamin: kort uppvärmningstid, fungerar som kompletterande värmekälla, viss eftervärme, 60-80 % verkningsgrad.

Kamin
Kaminen är lätt att elda och ger snabb uppvärmning. I hem med bra ventilation kan den värma upp även stora utrymmen.
Braskamin i gjutjärn eller plåt: kort uppvärmningstid, effektiv värmekälla, viss eftervärme. 60-80% verkningsgrad.

Kakelugn
Att elda i en kakelugn kräver lite mer jobb och passning av luckor och vred. Ska du använda kakelugnen som en långlivade värmekälla bör du elda regelbundet och med en jämn temperatur. Annars bildas kondens som fräter sönder rökgångar och skorsten. En kakelugn som stått oanvänd i tre år har eldningsförbud och måste godkännas av sotare.

Gammal kakelugn/Rörspis: viss uppvärmningstid, viss strålvärme, effektiv värmekälla, lång eftervärme, kräver regelbunden eldning. 40-60% verkningsgrad

Ny kakelugn/Sandugn: viss uppvärmningstid. viss strålvärme, effektiv värmekälla, lång eftervärme, kräver regelbunden eldning. 40-90% verkningsgrad

 

Vedförbrukning
Hur mycket ved som går åt beror på hur mycket du eldar, hur ofta du eldar, vilken vedsort du eldar med, vilken typ av eldstad du har och hur stora ytor som ska värmas upp. Men här är ändå en grov uppskattning för dig som vill ha en uppfattning.

Med en kamin som du eldar på höst-, vinter- och vårkvällarna för att höja värmen några grader, så räkna med att det går åt ett par brasor om dagen och ungefär 4-5 kubikmeter ved på en säsong. Med kakelugnen som extra värmekälla räcker med en brasa om dagen, och som enda värmekälla 2-3 brasor om dagen och ungefär 4-5 kubik ved på en säsong. En öppen spis slukar ved. En brasa räcker inte länge. För helgmys under vinterhalvåret kan du räkna med ca två kubik.  

Leave a Reply