hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Åtgärda kalla element

By • nov 19th, 2019 • Category: Boende, Okategoriserade
(Last Updated On: 19 november, 2019)

Om elementet inte värmer kan det bero på olika faktorer. Här nedan får du några enkla tips hur du kan åtgärda vattenburna element som inte värmer.

1. Kontrollera om elementet är på

Vrid upp elementet till max. Om du har svårt att tolka siffrorna kan du tänka att oftast ska reglaget vridas motsols (som om du skruvade ut en skruv) för att låta det varma vattnet komma in i elementet. Har du elektroniskt termostat, kontrollera att något visas i displayen för att se att det är påslaget.

2. Kontrollera om det är luft i elementet

Om elementet är på men ändå inte blir varmt kan det bero på att det är luft i elementet. Titta efter en liten ventil som ofta sitter på motsatt sida som termostatet och se om det går att skruva ut denna med en elementnyckel eller skruvmejsel. Håll en liten papperstuss under ventilens öppning när du skruvar. Skruva ut ventilen och se om det kommer luft. Lufta tills det kommer vatten ur ventilen. Vänta en stund och se om det blir varmt.

3. Motionera piggen under termostaten

Om ovanstående inte löser problemet kan man testa med att ta loss termostaten och ”motionera” d.v.s. trycka in piggen under termostaten några gånger då den kan fastna i stängt läge om elementet har stått avstängt länge.

4. Fyll på med vatten i systemet

En annan orsak till kalla element, speciellt på övervåningen kan vara att man behöver fylla på vatten i systemet. I källaren brukar det finnas en kran som fyller vatten till elementen. Det brukar också sitta en mätare så man kan kontrollera att vattentrycket i elementsystemet inte blir för högt.

Leave a Reply