hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Hitta billigaste elavtalet

By • jul 1st, 2018 • Category: Boende, Energi
(Last Updated On: 1 juli, 2018)

Många letar extrapriser i matbutiken och försöker spara in på inköp och nöjen. Men ofta glömmer man bort att en stor del av hushållets utgifter går till återkommande fasta kostnader som el och uppvärmning. Och här finns mycket pengar att spara om man kan hitta en billigare leverantör. Dels för att det är ganska mycket pengar varje månad som vi betalar för el och dels för att det är en återkommande utgift, månad efter månad.

Det första spartipset när det gäller el är naturligtvis att minska elanvändningen så mycket som möjligt. Om man lyckas minska elanvändningen med några procent, t.ex. genom att släcka lampor i rum där man inte är, använda maskiner med låg elförbrukning etc kan det handla om ganska mycket pengar per år.

Det andra spartipset är att hitta ett så billigt elavtal som möjligt.

Det viktigaste när det gäller elavtalet är först och främst att aktivt välja antingen ett fast eller rörligt elpris. Om man inte gör det får man vanligtvis elbolagets tillsvidare-pris som är högre än både det fasta och det rörliga priset.

Fast elpris väljer man lämpligen om man vill vara säker på att elpriset inte kommer att variera månad för månad, t.ex. om man har små marginaler och inte skulle klara en väldigt hög elräkning en enskild månad. Om man har större marginaler är det annars ofta billigast med ett rölrligt elpris i längden.

Det är också viktigt att veta att man betalar dels en elnätsavgift till det bolag som äger elnätet där din fastighet ligger. Man kan därför inte välja bolag för elnät. Även elnätsavgiften varierar beroende på hur mycket el man förbrukar, så genom att minska elanvändningen minskar man även kostnaden för elnätsavgifter.

Dessutom betalar man för den använda elen till ett elbolag. Det kan vara samma bolag som tillhandahåller elnätet. Fördelen är att man då får en samlad faktura för både elnät och elförbrukning, men dessa bolag är sällan bland de billigaste när det gäller elpriset så man kan spara på att anlita ett annat elbolag som elleverantör.

Den svenska elmarknaden avreglerades 1996 vilket innebär att det finns en hel del elhandelsbolag att välja bland. Det finns ca 120 elhandelsbolag på den svenska marknaden, som tillsammans erbjuder de svenska hushållen över 5000 elavtal. De olika elavtalen har olika pris, miljöpåverkan, avtalsvillkor samt kundnöjdhet.

Med elskling kan man enkelt hitta billigaste elavtalet eller elavtal med högst andel nöjda kunder. Man kan välja miljömärkt el och sortera på faktorer som är av intresse när du väljer elbolag.

Utöver jämförelsen sköter elskling.se helt kostnadsfritt kundens byte av elavtal. elskling.se ansvarar för hela bytesprocessen och ser till att bytet genomförs utan problem.

Klicka här för att se hur mycket du kan spara och komma igång och få ett billigare elavtal.

Leave a Reply