hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Anledningen till att man kan få två elfakturor

By • jan 22nd, 2018 • Category: Boende, Energi
(Last Updated On: 22 januari, 2018)

Undrar du över varför du får två olika elräkningar? Det beror på att man dels betalar för elnätet, till det företag som tillhandahåller elnät i Sverige (elnätsbolaget) och dels till elleverantören (elhandelsbolaget) som producerar själva elen. Vissa företag som tillhandahåller elnät tillhandahåller även el och om man har valt elnätsägaren som elleverantör får man då bara en faktura, men det blir nödvändigtvis inte billigare för det eftersom man ändå betalar för både elnät och el. Faktum är att det antagligen blir dyrare eftersom elnätsföretagen ofta inte ligger bland de lägre leverantörerna rent prismässigt eftersom de förlitar sig på att de får kunder som slentrianmässigt inte aktivt orkar välja en annan billigare elleverantör. Även om man vill ha elnätsägaren som elleverantör kan det vara en bra ide att göra ett aktivt val eftersom tillsvidarepriset som man får som standard om man inte gör något val generellt är det absolut dyraste så genom att välja rörligt pris eller bundet pris blir det ofta billigare, oavsett vilken leverantör man väljer. Rörligt pris har visat sig vara billigast i längden, men bundet pris ger en mer förutsägbar elkostnad då priset inte varierar från månad till månad.

Förutom priset för själva elen betalar man även elskatt. Riksdagen har bestämt att från 1/1 2018 så är det elnätsbolagen som administrerar faktureringen av energiskatten. Tidigare fakturerade din elleverantör (elhandelsbolaget) skatten.

Har du exempelvis enbart ett elhandelsavtal med oss kommer du märka att energiskatten är borttagen, och att motsvarande summa nu faktureras via ditt nätbolag istället. Det betyder också att om du endast har ett elnätsavtal med oss kan du nu märka stor skillnad i priset jämfört med tidigare, eftersom energiskatten är överflyttad från fakturan från din valda elhandelsleverantör. Förändringen påverkar alltså inte din totala elkostnad, eftersom det endast är energiskatten som är flyttad.

Energiskatten på el från den 1 januari 2018

Privatkunder – energiskatt inklusive moms

41,375 öre/kWh i kommuner med ordinarie energiskatt

29,375 öre/kWh i de kommuner som har reducerad energiskatt*

Företagskunder – energiskatt exklusive moms

33,10 öre/kWh i kommuner med ordinarie energiskatt

23,50 öre/kWh i de kommuner som har reducerad energiskatt*

*Följande kommuner har reducerad energiskatt:

  • Samtliga kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län
  • Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik kommun i Västernorrlands län
  • Ljusdal kommun i Gävleborgs län
  • Malung, Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen kommun i Dalarnas län
  • Torsby kommun i Värmlands län

Det är enbart den el som överförts/förbrukats från 2018-01-01 som berörs av de nya reglerna.

Leave a Reply