hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Att tänka på när man köper vitvaror

By • nov 21st, 2018 • Category: Boende, Energi, Inredning
(Last Updated On: 21 november, 2018)

Många byter ut vitvarorna av slentrian när man t.ex. gör en köksrenovering men det kan vara ide att tänka till för att göra ett bra val. Det är inte alltid de behöver bytas ut, och det kan finnas andra fall när det är en bra ide att byta vitvaror även om de inte är trasiga eller man ska göra några andra förändringar i hemmet. Det kanske speciellt gäller frysen då det aldrig är roligt att upptäcka att frysen gått sönder och allt har tinat, men även andra vitvaror orsakar ofta problem i vardagen när de går sönder och det kan vara svårt att klara sig utan dem bara några dagar.

När man väl bestämt sig för vilka vitvaror som behöver bytas så är det dags att fundera över behovet. Man kanske inte behöver en lika stor apparat som använts innan. Behovet avgörs framförallt av hur många personer som vitvaran ska fungera för.  En mindre vitvara skapar plats för annat. Om man har nära till affären kanske man inte behöver så mycket mat i frysen men om man å andra sidan bor på landet och odlar och jagar mycket själv behövs antagligen en stor volym av t.ex. frys. Där kanske man å andra sidan har andra utrymmen som kan fungera för vissa kylvaror t.ex. källare eller jordkällare så behovet varierar stort mellan familjer.

När man väljer om man behöver byta och vad man ska byta till kan man också titta på energiförbrukning. Kylskåpen är indelade i energiklasser från A till C, där A är mest energisnålt. I dag är de flesta i A- och B-klass.

Utseende kan naturligtvis också spela roll. Ska vitvarorna stå fristående eller byggas in eller döljas bakom en skåplucka.

Ugn
Vilken ugn man väljer beror på vilken typ av matlagning man gör mest. Lagar man hälsosam mat kanske man vill ha en ugn med ångfunktion, är man många i familjen som äter på oregelbundna tider behöver man en bra och effektiv mikro, har man småbarn väljer man kanske en modell som är barnsäker och som inte blir varm på utsidan.

Man kan också i förväg på hur lätta varorna är att rengöra.

– En display med touchfunktion och en häll är mycket lättare att torka av än vanliga knappar och rattar och upphöjda plattor. Och om ugnen är integrerad slipper man hålla på och dra ut hela spisen för att rengöra.

Idag finns också smarta ugnar med självrengörande funktioner etc.

Man ska också välja om man vill ha induktionsspis eller inte.
Fördelarna med en induktionshäll är att plattorna inte blir varma. Den behöver magnetism för att gå igång vilket kräver en viss typ av kastruller och stekpannor. Det går t.ex. snabbare att värma på en induktionshäll än på en glaskeramikhäll, som fungerar som en vanlig spis.

  • Ta reda på hur el- och vattenledningar går i köket och planera utifrån detta om möjligt.
  • Se till att kyl och frys öppnas in mot köket. Har du spishällen på höger sida så ta en vänsterhängd dörr, så att du slipper gå runt varje gång du öppnar kylen.
  • Det är en bra ide att ha avlastningsytor på båda sidor om spisen.
  • Placera inte spis och diskho intill varandra – du vill inte stänka diskvatten i maten.
  • Placera gärna diskmaskinen vid en vägg så slipper du snubbla över den öppna luckan.

Energimyndigheten har testat vitvaror utifrån bland annat energiförbrukning, effektivitet, funktioner, bullernivå och hanterbarhet. Alla tester finns här: http://www.energimyndigheten.se/tester/vitvaror

Vitvaror är lätt att handla online. Det är faktiskt lättare att fokusera på fakta istället för utseende när man inte har varorna framför sig. De är också såpass stora att man har svårt att frakta hem dem med en vanlig personbil så då underlättar det mycket att få dem hemlevererade och kanske också hjälp med installationen.

ELON är Sveriges största vitvarukedja som förutom e-handel även har  närmare 300 fysiska butiker i Sverige.  ELON har ett brett produktsortimentet av allt från stora vitvaror som kylar och tvättmaskiner, kök och belysning till små hushållsprodukter som kaffebryggare och hårvård.

Beställ vitvaror nu

 

Leave a Reply