hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Italienska städer skänker bort eller rear ut hus för att motverka avfolkning

By • feb 6th, 2020 • Category: Boende
(Last Updated On: 6 februari, 2020)

Flera italienska städer har problem med utflyttning och att husen står kvar och förfaller. Staden Cammarata på Sicilien har för att motverka avfolkningen bestämt sig för att ge bort ett antal bostäder gratis.

Cammarata ligger 60 kilometer utanför Palermo på cirka 1 000 meters höjd över havet, i en del av Sicilien känd för sitt lugn. I Cammarata har man länge sett en avfolkning, speciellt i stadens historiska centrum där många hus står övergivna. Nu vill man blåsa liv i staden igen stadens borgmästare Vincenzo Giambrone har lyckats övertyga ägare till tomma och övergivna hus att skänka bort sina ägor.

Kravet är att en renovering måste ske inom tre år. Vid övertagandet måste den nya ägaren betala en deposition på drygt 53 000 kronor som sedan återbetalas när renoveringen är klar. Husen kan användas som bostad affärer, restauranger eller hotell.

Unga par med barn kommer att prioriteras vid tilldelandet av bostäder.

Även i staden Bisaccia i Kampanien, södra Italien har lokala myndigheter beslutat att sälja av 90 hus för en euro styck, motsvarande cirka 10 kronor.

Det övergivna området ligger i den äldsta delen av byn. Övergivna hus står i kluster och vissa har gemensam ingång så staden välkomnar stora familjer eller kompisgäng att gå ihop och ta över ett kluster.
Eventuella köpare förväntas renovera de gamla husen, men det finns inga krav på när renoveringen ska vara klar eller vad som ska göras för att rusta upp husen.

Även i städer som Zungoli utanför Neapel och Sambuca på Sicilien har man valt att sälja hus billigt för att väcka städerna till liv igen.

Leave a Reply