hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Fem vanliga fel i badrummet och hur du åtgärdar dem

By • nov 22nd, 2015 • Category: Renovering
(Last Updated On: 22 november, 2015)

En droppande kran kan bli dyr i form av ökad vattenförbrukning. Hål på våtrumsmattan kan orsaka dyrbara fuktskador i väggarna. Vissa problem i badrummet bör åtgärdas så snart som möjligt.
Stopp i golvbrunnen

Golvbrunnar ser lite olika ut, men gemensamt är att de har ett vattenlås för att stoppa dålig lukt från avloppet att tränga upp. De flesta golvbrunnar för badrum och duschar har en urtagbar insats som kan lyftas upp och rengöras för sig. Tvätta också ur under insatsen med diskmedel och en diskborste. Sätt tillbaka insatsen och fyll upp med vatten igen. Golvbrunnen bör rengöras regelbundet för att förhindra att tvålrester och hår åker ner vidare i systemet och orsakar värre stopp. Golvbrunnar som sällan används t.ex. i garage eller städskrubbar riskerar också att torka ut vilket kan orsaka avloppslukt. Fyll på med lite vatten med jämna mellanrum.

Om stoppet sitter längre ner än i brunnen, försök föra ner ett rensbandet eller avlopps- och rörrensare för att trycka bort stoppet längre ner i röret.
Droppande kranar

En droppande kran kan kosta flera tusen kronor om året, så se till att åtgärda felet snarast. Att byta packningar eller insatser i blandaren är inte så svårt, kruxet är att det finns många olika modeller på marknaden och du behöver hitta rätt reservdel. Dessutom monteras olika fabrikat och modeller isär på olika sätt. Billiga, importerade blandare hittar du sällan reservdelar till och då är det bättre att byta ut din blandare helt till ett välkänt fabrikat.

Ta reda på vilken blandare du har. Har du inga kvitton eller broschyrer kvar kan det vara svårt att veta modellen. Kolla leverantörens hemsida om du hittar bilder på din blandare. De stora varumärkena har ofta beskrivningar och filmer som visar hur du byter reservdelar.
Stopp i handfatet

Stoppet sitter i de flesta fall i vattenlåset under tvättstället. Dagens vattenlås av plast behöver du inte ens verktyg till. Ha en hink och några trasor tillhands. Skruva isär delarna och rensa dem från tvålrester och hårstrån. Skruva ihop delarna igen och kontrollera att vattnet rinner som det ska och att rörskarvarna är täta.

Om stoppet sitter längre ner kan det i bästa fall lossna om du använder en vaskrensare, som ser ut som en stor sugkopp på skaft. Fyll lite vatten i tvättstället. Sätt koppen över bottenventilen och tryck och dra några gånger. Ofta släpper stoppet då.

Funkar inte detta demonterar du hela vattenlåsröret ner till röranslutningen i golvet. Sitter stoppet ännu längrener. För in ett rensband eller en avlopps- och rörrensare som består av en lång spiralfjäder med handtag och en liten vev som får rensaren att rotera och lättare få bort stoppet.

Undvik frätande kemiska propplösare om möjligt. Dessa kemikalierna kan göra skada både på rör, vattenreningsverk och natur. Har du redan använt kemikalier och sedan ska rensa mekaniskt. Var försiktig eftersom det kan finnas kvar frätande kemikalier som kan stänka upp. Ett bättre alternativ kan vara biologiska propplösare som verkar på lite längre sikt, och förutom att lösa proppar  skapar en biologisk film inne i rören, vilket  förhindrar proppbildning.
Rinnande toalett

En rinnande toalettstol beror antingen på att vattnet rinner ut genom bräddavloppet för att tilloppsventilen inte stänger ordentligt. Det beror ofta på att den är igenkalkad. Lös upp kalken med ättiksyra på en trasa. Eller så rinner vattnet ut genom botten för att packningen inte tätar. Byt packningen. Kontrollera även att det inte samlats kalk på ventilsätet. Lös upp kalken med ättiksyra.

Moderna toalettstolar kan vara krångligare att komma åt än äldre modeller, men leverantörerna har ofta bra instruktionsfilmer på sina hemsidor som visar hur du felsöker och fixar problemet.

 

Smutsiga och fula kakelfogar

Kakelfogar blir med tiden fula av smuts och tvålrester. Svarta prickar i fogarna är svartmögel som i sig inte är farligt för fogen, men ser otrevligt ut. Mögel kan inte växa på en ren fog eftersom det inte finns någon näring för svampen där. Men tvålrester och smuts är mat för mögelssvampen. Tvätta fogarna noga.

Om man vill kan man fila ur kakelfogar med en fogkrats om man vill lägga nytt ytskikt på fogen.

På marknaden kan man även hitta olika typer av fogrengöringsmedel och medel för att försegla nya fogar med. De består i regel av silikon som försluter fogen så att inte smuts ska fastna lika lätt.

Tagged as: , , ,

Leave a Reply