hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Måla om utemöblerna

By • jun 12th, 2016 • Category: Renovering
(Last Updated On: 12 juni, 2016)

Om utemöblerna står ute i regn och rusk finns det en risk att färgen börjar flagna. Målade utemöbler är ofta sprutlackerade med lackfärg del för del, innan de skruvas ihop. Eftersom delarna är förborrade för hål för monteringsskruvar etc. tränger det lätt in fukt i det förborrade hålet vilket får träet att svälla. Lackfärgen som inte är elastisk, spricker, och då kommer det in mer fukt.

För att få ett bra resultat att renovera tidigare målade utemöbler bör de först mattslipas, tvättas med grovrent, eftersköljas, målas med grundfärg och slutligen två strykningar med toppfärg.

Utemöbler av obehandlat trä behöver inte tvättas, men kanske slipas om träfibrerna reser sig. Använd också grundolja till allt ändträ. Benen kan gärna stå i en liten skål med olja innan man målar. Följ tillverkarnas råd om tiden mellan olja, grundning och färdigstrykning.

Om utemöblerna är av metall, skrapa bort lös färg, använd en primer avsedd för metall och måla med en färg avsedd för aktuell metalltyp. Rostfritt material är inte avsett att måla på.

Leave a Reply