hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Rengöra imkanal och köksfilter

By • nov 17th, 2017 • Category: Boende, Städning
(Last Updated On: 17 november, 2017)

Sedan 2004 är det du som fastighetsägare som har ansvaret för att imkanalen,  den kanal som går från köksspisens fläkt till ventilationssystemet eller skorstenen. Även köksfiltret behöver rengöras med jämna mellanrum.

Tidigare hade kommunen det ansvaret och sotaren kom regelbundet och rengjorde även denna kanal. Du kan rengöra imkanalen själv eller beställa jobbet av en entreprenör t.ex. sotare eller ventilationstekniker. Om kanalen inte rengörs ökar brandrisken genom att partiklar  fastnar i kanalen, speciellt om man steker mycket flottiga matvaror t.ex. kött.

Så här rengör du köksfiltret

Snäpp bort filtret som sitter under fläkten ovanför spisen. Ta loss filtret och lägg i hett såpvatten tills du märker att fettet lossnar. Torka av plastgallret och kanalen som leder upp mot fläktkanalen.

Så här rengör du imkanalen själv

Imkanalen, röret mellan köksfläkten och fläktkanalen är en riktig fettsamlare.
I många kök är fläktens rörslang dold av en fast monterad kryddhylla, Hyllfronten brukar sitta fast med snäpplås i sidorna mot skåpen intill eller titta efter skruvar som håller den på plats.

Skruva bort rörslangens nedre slangklämma från rörstosen. Skruva sedan bort den övre, det kan vara lite trångt så en mejsel med kort skaft kanske behövs. Ta loss slangen och tvätta ren insidan med t.ex. en diskborste.

Torka också ur med trasa i röret mot fläktkanalen så långt du kommer åt.
Sätt sedan tillbaka rörslangen med slangklämmorna och sätt tillbaka hyllfronten.

Leave a Reply