hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Smarta användningsområden för kaffesump

By • sep 19th, 2019 • Category: Ohyra, Städning
(Last Updated On: 19 september, 2019)

7 bra anledningar att spara kaffesumpen

Kaffesump kan användas till nyttiga saker både utomhus och inomhus. Här kommer några tips på användningsområden för kaffesump. Det som inte används lägger du i komposten så blir det ny fin jord av det.

1. Ta bort fläckar i köket och på grillen

Annons

Blanda kaffesump och såpa och gnid in i diskbänken och diskhon för att få bort fula fläckar och för att få en fin blank yta. Man kan också blanda kaffesump med vatten och lite såpa och skrubba bort fastbränt fett från grillen.

2. Ta bort olja och lukt från händerna

Om du har fått olja på händerna kan du tvätta händerna med kaffesump och vatten för att få bort oljan, samtidigt som du får mjuka händer. Kaffesump kan även ta bort lukten på händerna efter att ha hackat lök/vitlök, eller skurit fisk. 

3. Kaffesump mot sniglar

Om din trädgård plågas av mördarsniglar, kan kaffesump strös ut på platser där du inte vill ha sniglarna. Kaffesump fungerar dessutom utmärkt som gödsel.

4. Kaffesump mot myggor

Torkad kaffesump kan också användas för att hålla myggen borta.

Lägg kaffesump i en skål. Täck skålen med aluminiumfolie. Låt skålen stå mörkt och svalt tills kaffesumpen har torkat.

Placera ut kaffesumpen, antingen i en skål eller på en bit aluminiumfolie, och tänd kaffesumpen – precis som du gör när du tänder ljus eller rökelse.

Har du en överdriven mängd myggor runt omkring dig kan du lägga till färska lagerblad i kaffesumpen och låta det brinna ihop.

5. Håller rent i vasken

Kaffesump i vasken kan ta med sig fett och avlagringar från rören och minska risken för stopp i avloppet.

6. Ta bort repor i möbler 

Blanda kaffesump med lite ättika och vatten. Använd blandningen till att skrubba repiga ytor på möbler. För små repor eller ömtåliga material kan du istället lägga blandningen på en bomullspad och väldigt försiktigt gnida in blandningen i repan. 

7. Ta bort lukt ur skor

Om du har ett par skor som luktar illa, kan du pröva att fylla två strumpor med kaffesump och lägg dem i skorna över natten för att få lukten att försvinna.

Leave a Reply