hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Bygg ett naturkylskåp med jordkyla

By • aug 10th, 2019 • Category: Bygg
(Last Updated On: 10 augusti, 2019)

Vill du kunna hålla dina matvaror svala utan el. För att spara energi eller helt enkelt som en säkerhetsåtgärd om strömmen skulle gå.

Naturkylskåpet blir som en stor isolerad garderob och kan placeras i köket om man bygger nytt. Ligger huset redan på en platta på marken är det kanske bäst att gå upp utanför plattan och leda in röret genom väggen i bottenvåningen. I så fall får man isolera röret ordentligt där det kommer ut i luften. Man kan också bygga sitt naturkylskåp som en tillbyggnad för att kunna leda röret direkt till skåpet från jorden.

Använd ett välisolerat skafferi eller garderob, även dörrarna ska isoleras.

Luften tas in genom ett metallrör, 25 – 50 meter långt eller längre, som är minst 10 gärna 20 centimeter i diameter). Gräv ned röret på cirka 2 meters djup, gärna i en skuggig del av trädgården.

Det är bra med en lutning nedåt och bort från huset så att inte vatten och fukt finns i röret. Gräv ett luftschakt där röret slutar, till exempel med hjälp av stenar eller lecablock.

Fäst ett kraftigt och finmaskigt metallnät på rörets öppningar för att hindra skräp samt gnagare från att ta sig in.

Vanligen räcker det med självdrag vilket kan förstärkas genom att ha ett rör som går upp till taket för att öka temperaturskillnaderna och därmed cirkulationen. Vid behov kan luftströmmen även forceras med en liten fläkt i röret nära utloppet.

Det kan ses som en utveckling av det gamla kallskafferiet. Dessa hölls svala genom att de byggdes mot norr, var oisolerade och hade en liten ventil.

Ett naturkylskåp utnyttjar jordens svala grundtemperatur genom att man gräver ner ett långt rör på ca två meters djup i jorden.

Två meter ner i marken är det ständigt cirka 5-7 grader och den kalla luften som leds in i skafferiet gör att temperaturen ligger på 7-8 grader från höst till vår. På sommaren blir det lite varmare så då behöver man komplettera med ett vanligt kylskåp eller kompletterande kylning på somrarna.

Effekten av naturkylskåpet kan förbättras med längre rör i jorden eller genom att använda flera jordrör, för att luften skulle hinna kylas ned bättre.

Jordkyla kan också användas till att kyla ventilationen i byggnader.

Leave a Reply