1. Börja med att slipa möbeln ordentligt. Stryk sedan lack på alla ev. kvistar i träet och grundmåla dessa. När det torkat stryker du sedan ett tunt lager grundfärg över hela möbeln.

2. Innan grundfärgen torkat helt kan du dra med penseln i fibrernas riktning för att få ett randigt utseende. Dra i en och samma rörelse från ena till andra sidan för rätt utseende. Låt sedan hela möbeln torka ordentligt.

3.   Sedan är det dags att slipa igen. Använd  sandpapper och stålborste och gnugga för att få fram träets naturliga färg på ställen som naturligt skulle ha utsatts för slitage, exempelvis hörn, kanter och knoppar.

4.
Stryk ett tunt lager med en effektfärg ovanpå det första lagret. Effektfärgen ska vara en färg som skapar en snygg kontrast till den du grundmålade med.  Stryk med samma teknik här, så att ytan blir lite randig. Du kan även måla effektfärg på de ställena du har slipat.

5. Slipa återigen de ställen där du vill ha förslitningar. Torka av med en fuktig trasa och lacka sedan med matt lack för att få en naturlig och slät yta.

 

För att skapa intrycket av att möbeln har en annan äldre färg under den nuvarande, kan man även måla den i flera olika färger och sedan slipa med sandpapper på olika ställen där naturligt slitage skulle kunna uppstå. På så sätt kan man få möbeln att se äldre och lite nött ut.

Du kan också skapa krackeleringar i färger genom att använda två fernissor som motarbetar varandra och har olika torktid. Låt den ena torka så att den inte kladdar och stryk sedan på den andra.