hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Höjda avgifter i bostadsrättsföreningar att vänta

By • sep 24th, 2015 • Category: Bostadsrätt
(Last Updated On: 24 september, 2015)

Den som köper en bostadsrätt fokuserar ofta på andelens pris och på månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

Men det som är minst lika viktigt att hålla koll på är bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter boyta.

Ett exempel: Om en lägenhet säljs för 70 000 per kvadratmeter och föreningen dessutom genom sina lån har en skuld på 30 000 kronor per kvadratmeter blir den sammanlagda prislappen för bostaden 105 000 kronor per kvadratmeter.

Om lägenheten är på 70 kvadratmeter motsvarar lägenhetens andel av det samlade föreningslånet över 2 miljoner kronor.

När räntorna som nu är låga, drabbar bostadsrättsinnehavarna inte särskilt mycket av föreningens lån, eftersom räntan på dessa lån då också är låg. Men när räntan stiger så kommer många bostadsrättsföreningar att behöva höja månadsavgiften.

Bostadsrättsinnehavarna riskerar då att drabbas av dubbla problem. Dels kommer räntan att stiga på deras privata lån som de har tagit för att köpa sin andel i föreningen, samtidigt som månadsavgiften till föreningen höjs. Detta kan göra att många behöver sälja sin bostadsrätt.

Medianvärdet för föreningslånen i dag ligger på 5 000 kronor per kvadratmeter. Men skillnaden mellan bostadsrättsföreningarna är stor. Det finns föreningar om sitter med skulder på uppemot 60 000 kronor kvadratmetern samtidigt som det finns andra som inte har några skulder alls.

 

Läs mer på inkomsten.

 

Leave a Reply