hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Tillträde till bostad

By • jan 19th, 2018 • Category: Boende
(Last Updated On: 19 januari, 2018)

Tillträde till bostad – Vad är normalt 

Tillträdet till en bostad är när säljaren lämnar över nycklarna och viktiga dokument till köparen och då slutköpeskillingen betalas till säljaren. Vanligen sker detta möte hos banken eller på kontoret hos mäklaren som ansvarat för försäljningen.
I samband med försäljningen av en bostad så bestämmer man vilket datum som tillträdet skall ske. Detta datum ska vara bestämt innan man skriver ett kontrakt. Det gäller både för hus och lägenheter. Datumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftlig, för att det inte ska uppstå några oklarheter och för att överenskommelsen skall vara juridisk bindande så krävs det att den finns skriftligt t.ex. via e-post.

 

Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Det vanliga är dock att det handlar om mellan 1 – 6 månader.

Vanliga/normala tidsintervaller för kontraktsskrivning till tillträde

Hus 3-5 månader
Lägenhet 1-4 månader

 

Det absolut vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. Det innebär att de flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar 3 månader till tillträde.

När tillträdet är kan vara av betydelse för vilket pris man vill betala för bostaden och det kan också vara ide att förhandla med motparten så att man får ett tillträdesdatum som passar  en själv. Om man har ett akut behov av boende vill man antagligen ha tillträde så snart som möjligt, men om man flyttar inom samma stad vill man antagligen säga upp sin hyresrätt eller sälja sin nuvarande bostad innan man får tillträde till det nya boendet. Ett passande tillträdesdatum kan innebära många sparade tusenlappar i dubbel boendekostnad.

Leave a Reply