hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Ta hand om taket på villan

By • jul 20th, 2016 • Category: Okategoriserade
(Last Updated On: 20 juli, 2016)

Taket är något av det viktigaste att se över på villan. Om det tränger in vatten från ovan kan det orsaka stora skador på huset och det är också så att ofta täcker försäkringen inte skador som orsakas av att vatten tränger in utifrån, så det kan bli en dyr historia om du inte har ett funktionsdugligt tak.

villatak

Undersök taket inneifrån kallvinden, för att kunna se om yttertaket har någon skada. Titta efter fuktskadade eller missfärgade partier eller känn efter om det doftar fukt eller mögel. Om det luktar unket eller färgen är mörk kan man misstänka att det läcker in vatten. De känsligaste partierna är där olika material möts, t.ex. runt skortstenen, vid vinklar, taknocken och runt fönster.

Kontrollera utifrån om några pannor blåst bort eller hamnat fel. Lägg tillbaka eller byt ut pannor som flyttats eller skadats. Titta på underlag och tätningar så det inte blivit någon skada, innan du lägger tillbaka pannorna.

Se över takets gavlar och vindskivor så de inte skadats av hårda vindar.

Rensa hängrännor och stuprännor så det inte blir stopp när regnet ska ledas bort.

Ta bort löv och skräp som samlats på taket. Använd en kvast eller vattenslang.

Om det växer mycket mossa på tegel- eller betongpannorna kan det leda till att fukt kommer in under pannorna. Att rengöra pannorna kan öka takets livslängd.

Var noga med säkerheten. Anlita en behörig firma om du känner dig osäker.

Leave a Reply