hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Höns till husbehov i trädgården

By • nov 17th, 2017 • Category: husdjur
(Last Updated On: 17 november, 2017)

Att ha hönor som ger ägg till husbehov är tillåtet även i tätorter, men för grannsämjans skull bör du naturligtvis prata med grannarna först. I vissa kommuner måste man dock ha hönsen instängda mellan kl. 22 och 07.

Dock behöver man ett hönshus och hönorna trivs bäst om de har relativt stora ytor som de kan sprätta runt på så enklast är det naturligtvis om man bor ute på landet där det finns t.ex. en existerande loge eller liknande som kan byggas om med en del som kan isoleras eller det kanske  t.o.m. finns ett gammalt hönshus en gammal lekstuga eller liknande som går att utnyttja för ändamålet.

Även om du tänker låta hönsen gå fritt i trädgården när du är hemma så behövs en inhägnad hönsgård, helst med nättak så att hönsen är skyddade från rovdjur.  Om du dessutom odlar kan du behöva hålla hönsen borta från trädgårdslandet, åtminstone på våren innan plantorna slagit rot.

När du väl har förberett hönshuset och hönsgården är det dags att fundera på vilken ras du vill ha. Lugna raser är t.ex. dvärgchochin, brahmahöns och lantrasen hedemorahöns. Hönsen värper vanligen inte året runt utan mest på våren och sommaren. Höns som får gå i trädgården och picka värper ägg med mycket högre halt av e-vitamin, betakaroten och omega-3-fettsyror.
Det är inte nödvändigt att ha en tupp för att få ägg, men om man har många höns främjar tuppen sammanhållningen i flocken. I vissa  kommuner är det dock tuppförbud i detaljplanerade områden.

En extra bonus är att hönsgödseln fungerar ypperligt som gödning i trädgården.

Dvärgcochin

 

Leave a Reply