hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Elda rätt i kamin och panna

By • nov 17th, 2017 • Category: Boende
(Last Updated On: 17 november, 2017)

Att elda rätt i kamin eller vedpanna är viktigt för att inte sätta igen rökkanalerna och för att minska brandrisken.
Eldar man med sur ved eller pyreldar drabbas rökkanalerna ofta av tjärbildning och risken för soteld eller sotbrand uppstår.

Får du soteld i skorstenen ska du stänga av lufttillförseln till eldstaden och ringa räddningstjänsten (112).
Ofta kan problemet åtgärdas genom att räddningstjänsten får bort stoppet i skorstenen men vill det sig illa kan det börja brinna även i resten av huset. Det finns en risk att det blir för varmt i t.ex. bjälkar på vinden som ligger nära den heta skorstenen.
Har man haft sotbrand ska skorstenen alltid provtryckas efteråt av sotarmästare.

Det är också viktigt att inte överelda sin anläggning. Följ därför eldningsanvisningarna som kom med din eldstad. Normalt ska man elda max två–tre kilo ved i timmen i en braskamin. Man ska inte heller elda för länge i sträck. Efter en fyra–fem timmar ska kaminen vila minst lika många timmar. Det som kan hända om man eldar för länge är att skorstenen blir för varm. Vid runt 85 grader torrdestilleras virke som ligger i anslutning till skorstenen och kan antändas.

Leave a Reply