hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Att välja pool

By • apr 29th, 2016 • Category: Pool
(Last Updated On: 13 september, 2017)

En pool i trädgården kan göra hemmet till den oas som man vill tillbringa mer och mer tid. Helt enkelt leva sitt drömliv hemma istället för att resa bort någon vecka per år. Visst kräver en pool också lite jobb, men det går att montera glastak över poolen eller t.o.m. bygga in den i ett glashus för att slippa nedfallande löv och liknande och det finns effektiva automatiska vattenrenare.

Poolen blir lätt en samlingspunkt för hela familjen och även för vänner. Inte minst är detpopulärt om barnen ska ta hem kompisar.

Första valet blir antagligen att bestämma storlek på poolen. Här blir det naturlitvis tillgängligt utrymme som avgör, men även önskat användningsområde. Ska den användas för svalka och rekreation under varma dagar, eller vill man även kunna ta en simtur under lite större del av året? Man kan också fudera över formen? Ska den vara rund, oval, fyrkantig eller någon annan form?

Vidare ska man bestämma om man ska ha en pool ovan jord, eller en nedgrävd (markpool). En nedgrävd pool smälter lättare in med omgivningen och ser naturligt ut, men man måste då ha pooltak, eller staket runt poolen för att inte djur eller barn ska trilla i när poolen är obevakad. En nedgrävd pool kräver naturligtvis också mer jobb i form av markarbete.

Så slutligen ska man avgöra vilket material som ska användas och hur omgivningen ska se ut. Vilken färg och mönster ska poolen ha? Ska man lägga plattor runt poolen, så att man kan ställa dit utemöbler och solstolar, eller ska det vara växtlighet runt poolen? Ska det vara några speciella pooltillbehör?

Efter själva poolens utformning ska man välja typ av rening och filtrering av vattnet. Något som fungerar bra i pooler är sandfilter samt en vattenpump som cirkulerar vattnet igenom poolsystemet. Numera väljer allt fler att använda en saltklorinator för att hålla vattnet rent från bakterier , eller en automatisk doserare av poolkemikalierna. Fördelen är att man slipper tillsätta klor manuellt samt att alla värden håller sig på rätt nivå mycket längre och poolen kräver mindre underhåll. Man ska också välja om man vill ha möjlighet till uppvärmning av poolen. Det finns flera valmöjligheter. De vanligaste är en poolvärmepump, värmeväxlare som kopplas till husets värmesystem, eller en elpatron.

Slutligen behöver man tänka över säkerhet och pooltäckning. Om man har en pool utomhus måste det finnas staket runt om så att inte barn eller djur kan trilla i poolen av misstag.  Då behöver man också någon form av poolskydd att täcka poolen med vintertid. Alternativt kan man bygga in poolen under ett pooltak eller ett låsbart uterum.

Kontrollera också med ditt försäkringsbolag om det behövs någon tilläggsförsäkring. Glöm heller inte att kolla upp om du behöver anmäla poolbygget till kommunen där du bor eller om bygglov behövs.

När väl poolen är på plats ska den också rengöras med jämna mellanrum. Det skräp som sjunker till botten avlägsnas med bottensug. En bottensuganordning består av  bottensug, slang och teleskopstång.

Om du har fått smuts i vattenlinjen så är det viktigt att den tvättas bort, med till exempel en tvättsvamp eller poolrobot.
Vid temperaturer över 28 grader samt vid UV-strålning åldras plasten i förtid.
För att undvika veck på en redan installerad liner så är det viktigt att hålla en korrekt balans på pH-värdet, annars finns det risk för veck-bildning.

Ideala vattenvärden för poolen:
pH   7,2-7,6
Fritt klor   0,7-2,0 ppm
Bundet klor   0-0,5 ppm
Alkalinitet   80-120 ppm
Kalkhalt   Minst 100 ppm (alltid högre än alkalinitet)
Cyanursyra   0-50 ppm (endast utomhuspooler)

Leave a Reply