hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Att hålla koll på vid köp av bostadsrätt

By • nov 19th, 2018 • Category: Bostadsrätt
(Last Updated On: 3 februari, 2019)

Den som ska köpa en fastighet har mycket att hålla koll på vad det gäller fastighetens skick och renoveringsbehov. Den som köper en bostad i en bostadsrätt behöver också kolla upp bostadens skick men man behöver också kolla upp bostadsrättsföreningen för att minska risken för att göra ett dåligt köp.

Den som ”köper en bostadsrätt” köper alltså inte en fastighet eller lägenhet utan man köper en andel i den förening som äger fastigheten. Det är därför viktigt att kolla upp en del saker innan man köper in sig i föreningen.

Skuldsättning
Bostadsrättsföreningens skuldsättningen är det absolut vanligaste måttet för att bedöma kvaliten på bostadsrättsföreningen. Man bör naturligtvis kolla upp hur stora skulder bostadsrättsföreningen har i förhållande till värdet på fastigheten eller fastigheterna som ägs. Hur stora skulder föreningen har och hur höga räntor man behöver betala för dessa lån kommer att ha betydelse för hur stor den fasta avgiften till föreningen är. När räntorna stiger kommer inte bara räntan på det privata lånet att öka utan även räntan på bostadsrättsföreningens lån.
Men en låg skuldsättning i sig säger behöver inte betyda att allt är frid och fröjd.  Föreningens skuldsättning per kvadratmeter är ett nyckeltal som kan göra det lite lättare att jämföra föreningar mot varandra men även det är otillräckligt.

Fastighetens skick
Skuldsättningen i föreningen behöver också ställas i relation till vad som gjorts och vad som behöver göras framöver i form av renoveringar och liknande på fastigheten.

Saknar bostadsrättsföreningens årsredovisningen en underhållsplan, vilket ofta är fallet – ring föreningens ordförande och fråga om eventuell planerad renovering av tak, hiss eller stammar. Om det är nära förestående kan avgiften till föreningen behöva höjas framöver.

För den som betalat dyrt för bostadsrätten med låg avgift väntar en kalldusch om avgiften höjs i samband med nästa större renovering i huset.

Låga avgifter i kombination med dåligt kassaflöde är en varningssignal. Det visar på risk för höjningar av avgiften framöver.

Titta alltså inte bara på skicket på den lägenhet du planerar att flytta in i utan titta på fasad, fönster, tak och trapphus och se vad som verkar behöva åtgärdas inom en nära framtid.

Energikostnad per kvadratmeter
Om energikostnaden per kvadratmeter är hög betyder det att driftskostnaderna kommer att ligga relativt högt framöver, alternativt att investeringar i värmesystem eller isolering behöver göras.

Tomträtt
Kontrollera om föreningen äger marken eller om den hyrs med tomträtt. Om den hyrs med tomträtt kan tomträttshyran höjas kraftigt vilket kan medföra höjd avgift.

 

Leave a Reply