hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Rengöra kakelfogar

By • jan 16th, 2021 • Category: Rengöring
(Last Updated On: 16 januari, 2021)

Kakelfogar i badrum och kök blir lätt smutsiga och med tvål- och schamporester, hudavlagringar och annan smuts som fastnar kan det lätt uppstå mögel i fogarna som ibland kan vara svårt att få bort om det har börjat växa in i fogen.
Dessa svarta mögelprickar ser inte bara trista ut, det är ju som bekant inte heller bra för hälsan att andas in mögelsporerna.

Men det finns både enkla och miljövänliga sätt att få bort detta, med sådant som du antagligen redan har hemma.


Bikarbonat och vatten
Blanda bikarbonat och vatten till en fast ”pasta”. Applicera pastan på kakelfogarna med en gammal tandborste. Låt verka i ca 15 minuter. Använd tandborsten och skrubba fogarna. Doppa tandborsten i vatten om det är torrt. Torka rent med trasa och vatten.

Man kan även göra en blandning av bikarbonat, vatten, potatismjöl och en skvätt 12 % ättiksprit. Potatismjölet gör att blandningen får en fastare konsistens och ättiksspriten är bakteriddödande. Tänk bara på att ha på dig handskar när du använder ättika eftersom den är svagt frätande.  

Citronjuice eller vinäger och bakpulver
Ett annat husmorsknep är att blanda citronjuice och bakpulver. Eller att blanda två deciliter vinäger med en tesked bakpulver.

Testa utifrån vad du har hemma eller vad du tycker fungerar bäst på dina kakelfogar.

Väteperoxid
Hjälper inget annat kan man använda väteperoxid och vatten. Väteperoxid är ett startkt blekmedel och kommer att förvandla färgade fogar till vita, så väteperoxid bör därför inte användas på färgade fogar.
Fyll upp en vanlig sprayflaska med hälften väteperoxid och hälften vatten. Denna flaska med väteperoxidmix i kan man förvara i städskåpet tills den behövs igen, men märk upp den tydligt då man inte bör få den på huden så använd handskar då du blandat det med vatten. Gnugga blandningen på fogarna med en luddfri trasa eller en tandborste.

Ångtvätt
Är det stora ytor som ska rengöras kan man använda en ångtvätt för att rengöra kakel och fogar. Fyll ångtvätten med vanligt vatten, ett kommersiellt rengöringsmedel eller en blandningen av vinäger och bakpulver. 

Leave a Reply