hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Hyr ut huset eller stugan

By • okt 23rd, 2015 • Category: Boende
(Last Updated On: 23 oktober, 2015)

För att få många intressenter och kunna ta bra betalt behöver man sticka ut ur mängden.
Fundera över vad som är bostadens starka sidor och lyft fram dessa. Ett lugnt avskilt läge, eller nära en storstad eller shoppingcenter?

Tidigare kunde man ha 21 000 kronor i hyresintäkterutan att behöva betala skatt. Nu är fribeloppet 40 000 kronor. Därutöver får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 procent.

Om du bara hyr ut stugan privat någon vecka då och då, gäller din fritidshusförsäkring precis som vanligt och täcker brandskador, vattenskador, och så vidare. Men om din uthyrning är att betrakta som affärsverksamhet, gäller inte fritidshusförsäkringen i samma utsträckning. Om du till exempel använder dig av en stugförmedling eller hyr ut flera veckor varje år – eller kanske har flera olika hyresgäster – kan försäkringsbolagen betrakta din verksamhet som affärsmässig, och du behöver teckna en tilläggsförsäkring.

Vanligtvis får man betala lite mer i premie under den perioden man hyr ut, och självrisken kan också vara högre. Det handlar inte om så mycket pengar men det är viktigt att ha en dialog med sitt föräkringsbolag.

Om det gäller uthyrning en längre tid bör också hyresgästen ha en hemförsäkring med ansvarsförsäkring (eller motsvarande om det handlar om en hyresgäst från ett annat land).

Upplägget för betalningen kan variera. Det kan vara bra att få en deposition redan vid bokningen, om inte annat för att gå lottlös vid sena avbokningar.
Sedan bör man generellt ta betalt i förskott, eller i alla fall samma dag som de anländer, så att man är säker på att få betalt.

Se till att ha ett skriftligt kontrakt. Det finns färdiga mallar att utgå ifrån t.ex. genom villaägarna. Kontrollera och ta ev. ett fotografi på ID-handlingar från den som hyr stugan.

Städa ordentligt innan tillträde. Ställ undan personliga saker och särskilt värdefulla saker. Om man hyr ut ofta kan man skriva en inventarielista för stugan, som kvitteras av hyresgästen i samband med kontraktskrivningen.

Du eller någon närstående bör finnas tillgänglig ifall något inträffar.
Kanske kan du komma överens med någon granne till bostaden som också får en extranyckel. Om inte annat, så informera iallfall grannarna så att de inte undrar vad som händer när någon okänd dyker upp vid huset.

Några platser att annonsera ut stugan eller huset på:
tripto.se
Gratis att annonsera. Trip to lägger på en procentsats i förmedlings- och bokningskostnad.

Homeaway.se
29kr per år

Stugbasen.com
299kr per år. Första tio dagarna gratis.

Stugnet.se
Gratis

Stugknuten.com
150kr per år.

Blocket.se
125kr för två månader

Airbnb.se
Gratis att annonsera. Airbnb tar en avgift på 3% när en bokning är genomförd.

Leave a Reply