hemwebb.se – Ditt hem på webben

Hus hem och inredning på webben

Hemnet tappar mark

By • jan 23rd, 2024 • Category: Hus
(Last Updated On: 23 januari, 2024)

Hemnet har länge varit den ledande marknadsplatsen för försäjning av bostäder. Men mer än var femte bostad säljs trots allt utanför sajten Hemnet, och det väntas bli vanligare framöver.
Det framgår av undersökningen Mäklarbarometern som SBAB gjort bland mäklare i landets tre storstadsregioner.

I genomsnitt uppger mäklarna att fler än en av fem bostäder säljs utanför plattformen hemnet. En majoritet av mäklarna, 63 procent, tror dessutom att andelen bostäder som säljs utanför plattformen kommer att öka.

En förklaring kan vara att när mäklarna lägger upp kommande objekt under ”snart till salu” eller ”kommande”, det som kan beskrivas som förmarknaden så kan spekulanter hitta dem där men även via söktjänster såsom Booli. 

Den stigande kostnaden för att annonsera på hemnet har gjort att många väntar med att lägga ut annonsen på Hemnet för att se om man kan få ut förväntat pris ändå.

I december 2023 fanns det ungefär dubbelt så många bostadsannonser samlade hos söktjänsten Booli jämfört med på Hemnet, och en tredjedel av annonserna samlade hos Booli utgjordes av bostäder från förmarknaden. 

Att fler bostäder säljs utanför Hemnet ställer nya krav på den som letar efter en ny bostad.
En köpare som är intresserad av ett objekt på förmarknaden behöver vara mer aktiv när allt inte finns samlat på ett ställe.

Leave a Reply